NE İÇİN KULLANILIR?
Antibakteriyel (özellikle ağız boşluğu, boğaz ve burun enfeksiyonlarında), antiviral (virüstatik), antiperspiran, astrenjan, antienflamatuvar, antiklimakterik, dijestif, fungustatik, salgı arttırıcı özellikleri vardır. (Alpınar, 2015)
MİSK ADAÇAYI
salvia sclarea
Yaprak dökmeyen, 1 metre uzunluğunda, genellikle iki yıllık bir türdür. Mayıs - Ağustos ayları arasında çiçek açan çiçekleri pembe - eflatun renklerdedir. Taç yapraklarının rengi ise eflatun ve krem rengidir. (Alpınar, 2015)
Tropikal iklimler dışında her türlü iklime uyum sağlayabilir fakat çok uzun süreli soğuk veya çok uzun süreli sıcak havalardan hoşlanmaz. Güneşli ve rüzgarsız, kilsiz, süzek toprakları sever. 2000 metreye kadar yetişebilir. (Alpınar, 2015)
Türkiye’de de yetişen bu bitkinin anavatanı Avrasya bölgesidir. (Alpınar, 2015)
DROG:
Yaprakları ve çiçekli gövde uçları kullanılır.(Alpınar, 2015)
BİLEŞENLERİ:
Ternepik maddeler; flavonoidler (fenolik maddeler ve tanenler (%3-8)), reçineler, acı maddeler, saponin. (Alpınar, 2015)
EKİM & HASAT:
Mart-Mayıs aylarında kasalara ekilen tohum veya kumlu toprakta köklendirilen çeliklerde çoğaltılır. Fidelerin boyu 10-15 cm olduğunda, açık alana alınırlar ve haftada bir sulanırlar. (Alpınar, 2015)
ÖNEMLİ BİLGİ
Türkiye’nin ilk online tıbbi ve aromatik bitki kütüphanesi olma özelliğini taşıyan ÇerçiYusuf.org; geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları, fitoterapi, aromaterapi, uçucu yağlar, sabit yağlar, hidrolatlar (çiçek suları), maserat yağlar, vitaminler, mineraller, besin takviyeleri, ağaçlar, reçineler, killer, tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili referanslı bilgiyi erişilebilir ve anlaşılır hale getirerek, kamuoyu sağlığını koruma amacıyla hazırlanmıştır.
Bu site ve içinde yer alan bilgiler, görseller ve infografikler kullanılırken unutulmamalıdır ki;
Doğal veya tıbbi demek zararsız demek değildir.
CerciYusuf.org bir tedavi rehberi veya tıbbi bir kaynak değildir. Bu sitede yer alan bilgiler tedavi amaçlı kullanılmamalı ve kesinlikle yetkili bir sağlık uzmanının tavsiyeleri yerine koyulmamalıdır.
Her doğal ürünün birden çok kullanım alanı olabileceği gibi, bu ürünlerin şifalı etkilerinden faydalanmak için kullanım alanlarına göre farklı doz, frekans ve tedavi süreleri uygulanması gerekir. Herhangi bir doğal ürün az kullanıldığında etkisiz, çok kullanıldığında zararlı olabilir.
Her bir bireyin bünyesi farklıdır ve benzer/aynı semptomlara sahip bir çok hastalık/rahatsızlık vardır. Sağlık sorunlarınıza tanı koyulması, tedavi geliştirilmesi ve gözetim altında tutulması için mutlaka yetkili bir sağlık uzmanına başvurun.
Uçucu yağlar yoğun yapıları ve güçlü bileşimlerinden dolayı, uygulamada azami özen, dikkat ve bilgi gerektirirler. Her uçucu yağ direkt cilde uygulanamayacağı gibi, her uçucu yağa aynı dozda ve sıklıkta maruz kalmak da doğru değildir. Yetkili bir sağlık görevlisi reçete etmediği sürece uçucu yağlar kesinlikle dahili (yutarak) kullanılmamalıdır.
Bu sitenin kütüphanelerinde bulunan görseller (ör: bitki fotoğrafları, reçine görselleri vb.), doğal materyalleri tanıma, kalitesine karar verme ve/ya toplamada kullanılmaz. Sitede kullanılan uçucu, sabit ve maserat yağ görselleri, ilgili yağların orijinal görüntü ve dokusunu yansıtmayabilir. CerciYusuf.org’da bulunan bütün görseller temsilidir.
ÇerçiYusuf.org içeriklerinden kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Bu sitede yer alan hiçbir içerik kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
CerciYusuf.org'daki tüm bilgiler; doktor, eczacı ve uzman yayınlarından azami özenle derlenmiş olmakla beraber, yayıncı bu bilgilerin eksiksiz veya kesinlikle doğru olduğunu garanti edemez. Yazarlar ve yayıncı bu sitedeki bilgilerin kullanımından doğrudan veya dolaylı kaynaklanacak herhangi bir zarar ve olumsuzluğun sorumluluğunu peşinen reddeder.
REFERANSLAR
Mete, O. (2009). "Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi". Kabalcı Yayınevi
Alpınar,K. (2015) "Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi" Merkezefendi Geleneksel Tıp Derneği
Johnson, R.,Foster, S., Low, T. &Kiefer, D. (2017) "Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi" Hürriyet Gazetecilik