
NE İÇİN KULLANILIR?
İltihap önleyici, büzücü, yumuşatıcı ve peklik verici etkisiyle Ayva; anjin, hemoroid, kolik, aft, beyaz akıntı, çatlaklar, deri kırışıklıkları, soğuk ısırığı ve yanık tedavisinde kullanılır. (Mete, 2009, s.185)
AYVA AĞACI
cydonia oblonga
8m'ye kadar yükselebilen, yavaş büyüyen ve kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. Genç sürgünleri gri tüylü olur. Almaşık koyu yeşil yaprakları, kenarları düz yumurtamsı bir şekle sahiptir ve altı da üstü de tüylü olur. Hafif kokulu beyaz-pembe çiçekleri ilkbaharda açar. Meyvesi aromatik kokulu, lezzetli, parlak sarı renkte ve küremsidir. Gençken tüylü olan meyve daha sonra tüysüzleşir. (Yücel, 2012, s.88)
Derin, gevşek, kireçsiz ve verimli toprakları tercih eder. Ilıman iklimin hakim olduğu bölgelerini ve güneşli yerleri sever. (Yücel, 2012, s.88)
Anavatanı Güneybatı Asya ve Türkiye'dir fakat tüm dünyada kültürü yapılmaktadır. (Yücel, 2012, s.88)
DROG:
Meyvesi, meyve çekirdekleri ve yaprakları kullanılır. (Mete, 2009, s.185)
BİLEŞENLERİ:
Amigdalin, tanen, yağ, pektin, sümüksü madde, C vitamini ve fosforik asit içerir. (Mete, 2009, s.185)
EKİM & HASAT:
Tohum, aşı, kök sürgünleri veya çelik ile çoğaltılabilir. (Yücel, 2012, s.88) İklim koşullarına göre meyveler olgunlaştıktan sonra Eylül ve Ekim aylarında hasat edilir. Yaprakları Mayıs ve Eylül ayları arasında toplanır. Çekirdekleri ise meyveler kullanıldıkça toplanır ve saklanır. (Mete, 2009, s.185)
REFERANSLAR
Yücel, E. (2012) "Ağaçlar ve Çalılar 1." İstanbul. TÜRMATSAN
Mete, O. (2009). "Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi". Kabalcı Yayınevi
Johnson, R.,Foster, S., Low, T. &Kiefer, D. (2017) "Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi" Hürriyet Gazetecilik
Alpınar,K. (2015) "Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi" Merkezefendi Geleneksel Tıp Derneği