top of page

NE İÇİN KULLANILIR?

 

İştah açıcı, uyarıcı ve yatıştırıcı etkileri vardır. Biber bağışıklık sistemini güçlendirir, tromboza karşı korur, midedeki mukoza tabakasını uyarır, mide ve bağırsaklardaki mikroplara karşı etkili olur ve sindirimi harekete geçirir. Aynı zamanda damar sertliği, baş ağrısı, iştahsızlık, kusma, lumbago, migren, nöralji, romatizma, saç dökülmesi, siyatik, solunum organları hastalıkları ve donma gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır (Mete, 2009, s.506-508). Harici olarak uygulandığında romatizmal artritten, zonadan ve fibromiyaljiden kaynaklanan ağrıları, eklem ve kas ağrılarını, sedeften kaynaklanan kaşıntıyı ve iltihaplanmaları hafifletir. (Johnson et. al, 2017, s.208-211)

KIRMIZI BİBER

capsicum annuum

Boyu 60 cm’e kadar uzayan tek yıllık bir bitkidir. ( Johnson et. al, 2017, s.208-211 arasında aynı tür için çok yıllık ifadesi kullanılmıştır.) Açık kahverengi kazık kökünün birçok yan kökü vardır. Dikine çıkan gövde yeşildir. Bitkinin üst tarafı çok dallı, alt tarafı odunsudur. Uzun saplı yapraklarının büyük bir bölümü mızrak biçimli, bir bölümü de elips biçimli ve sivri uçludur. Kenarları düz veya hafif dalgalıdır. Yaprak koltuklarından çıkan kalın saplı çiçekler aşağıya doğru eğiktir. Sıcaklığa bağlı olarak haziran ayında açmaya başlayan sarımsı beyaz çiçekler, sonbahar aylarının sonuna kadar açar (Mete, 2009, s.506-508).

Zengin, bereketli ve kumlu toprağı tercih eder. (Johnson et. al, 2017, s.208-211) Sıcağı ve bol güneşi sever. Baharat olarak yetişen türü kuru toprakta daha iyi gelişir (Mete, 2009, s.506-508).

Anavatanı Orta ve Güney Amerika olan kırmızı biber bu coğrafyalarda dokuz bin yıldır yetiştirilmektedir. (Johnson et. al, 2017, s.208-211)

BAHARATLIK KISIMLARI:

 

Meyvesi kullanılır. (Mete, 2009, s.506-508).

NASIL BAHARAT YAPILIR?

 

Kurutulan meyveleri öğütülerek pul ve toz haline getirilir. (Mete, 2009, s.506-508).

DROG:  

Meyvesinden ve tozundan yararlanılmaktadır (Mete, 2009, s.506-508).

BİLEŞENLERİ: 

%90-92 oranında su, kapsaisin, karotenoidler, sitrin, ksantofil, kapsorbin, kriptoksantin, kapsatin, A, B1, B2, B3, B6, C ve E vitaminleri, folik asit, flavonoidler, bitkiler boyalar, luteolin, eterli yağ, madenler (demir, çinko, kalsiyum, magnezyum, manganez, potasyum, sodyum), kolesterol, karbonhidratlar, selüloz, yağ ve albümin içermektedir (Mete, 2009, s.506-508). 

EKİM & HASAT:

İlkbaharın son donundan yaklaşık iki ay kadar önce kapalı bir alana tohumundan ekilir. Don tehlikesi geçtikten sonra filizlenen tohumlar açık alana alınır. (Johnson et. al, 2017, s.208-211) Koyu kırmızı ve parlak olan meyveleri tam olgunlaştıklarında toplanır. (Mete, 2009, s.506-508).

 

ÖNEMLİ BİLGİ

Türkiye’nin ilk online tıbbi ve aromatik bitki kütüphanesi olma özelliğini taşıyan ÇerçiYusuf.org;  geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları, fitoterapi, aromaterapi, uçucu yağlar, sabit yağlar, hidrolatlar (çiçek suları), maserat yağlar, vitaminler, mineraller, besin takviyeleri, ağaçlar, reçineler, killer, tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili referanslı bilgiyi erişilebilir ve anlaşılır hale getirerek, kamuoyu sağlığını koruma amacıyla hazırlanmıştır.

Bu site ve içinde yer alan bilgiler, görseller ve infografikler kullanılırken unutulmamalıdır ki;

 

Doğal veya tıbbi demek zararsız demek değildir. 

 

CerciYusuf.org bir tedavi rehberi veya tıbbi bir kaynak değildir. Bu sitede yer alan bilgiler tedavi amaçlı kullanılmamalı ve kesinlikle yetkili bir sağlık uzmanının tavsiyeleri yerine koyulmamalıdır. 

 

Her doğal ürünün birden çok kullanım alanı olabileceği gibi, bu ürünlerin şifalı etkilerinden faydalanmak için kullanım alanlarına göre farklı doz, frekans ve tedavi süreleri uygulanması gerekir. Herhangi bir doğal ürün az kullanıldığında etkisiz, çok kullanıldığında zararlı olabilir. 

 

Her bir bireyin bünyesi farklıdır ve benzer/aynı semptomlara sahip bir çok hastalık/rahatsızlık vardır. Sağlık sorunlarınıza tanı koyulması, tedavi geliştirilmesi ve gözetim altında tutulması için mutlaka yetkili bir sağlık uzmanına başvurun.

 

Uçucu yağlar yoğun yapıları ve güçlü bileşimlerinden dolayı, uygulamada azami özen, dikkat ve bilgi gerektirirler. Her uçucu yağ direkt cilde uygulanamayacağı gibi, her uçucu yağa aynı dozda ve sıklıkta maruz kalmak da doğru değildir. Yetkili bir sağlık görevlisi reçete etmediği sürece uçucu yağlar kesinlikle dahili (yutarak) kullanılmamalıdır.

 

Bu sitenin kütüphanelerinde bulunan görseller (ör: bitki fotoğrafları, reçine görselleri vb.), doğal materyalleri tanıma, kalitesine karar verme ve/ya toplamada kullanılmaz. Sitede kullanılan uçucu, sabit ve maserat yağ görselleri, ilgili yağların orijinal görüntü ve dokusunu yansıtmayabilir. CerciYusuf.org’da bulunan bütün görseller temsilidir.

ÇerçiYusuf.org içeriklerinden kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Bu sitede yer alan hiçbir içerik kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

 

CerciYusuf.org'daki tüm bilgiler; doktor, eczacı ve uzman yayınlarından azami özenle derlenmiş olmakla beraber, yayıncı bu bilgilerin eksiksiz veya kesinlikle doğru olduğunu garanti edemez. Yazarlar ve yayıncı bu sitedeki bilgilerin kullanımından doğrudan veya dolaylı kaynaklanacak herhangi bir zarar ve olumsuzluğun sorumluluğunu peşinen reddeder. 

DÜZELTİLMESİ GEREKEN, EKSİK VEYA YANLIŞ BİR BİLGİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORSANIZ BİZE YAZIN ☛ 

REFERANSLAR

Mete, Oktay  (2009).  "Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi". Kabalcı Yayınevi

Johnson, R.,Foster, S., Low, T. &Kiefer, D. (2017)   "Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi" Hürriyet Gazetecilik

Alpınar,K. (2015)  "Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi" Merkezefendi Geleneksel Tıp Derneği

bottom of page