-
Paxillus involutus
Sporları: Sarımsı kahverengi
BOYUTLARI
Şapka: 6-15 cm çapında
Sap: 4-10 cm yüksekliğinde x 1-2 cm çapında
Habitat: Ağaçlık alanlarda, parklar ve bahçelerde bulunur; yumuşak odunlu ağaçlar ve huş ağacı ile birlikte mikorizal (mantar-kök) yapı oluşturur.
Yayılımı: Kuzey ılıman bölgelerde geniş alanlara yayılır ve sık rastlanır.
Meyvelenme: Yaz ve sonbahar aylarında kümeler halinde, halkasal olarak ya da birkaç tanesi birlikte ağaçlar altında meyvelenir.
Ayırt Edici Özelliği: Şapka genç bireylerde hafif memeli, yetişkin bireylerde hafif içbükey yapıdadır. İçe kıvrık olan şapkası kahverengi tonlarındadır. Lamelleri ise sık konumlu ve kahverengidir. (Barutçiyan, 2012)
İlginç Özelliği: Ufacık bir temasta hemen ezilir ve dokunulan yerde pas izi meydana gelir. Çiğ tüketilirse öldürücüdür. (Barutçiyan, 2012)

Ülkemizde doğal alanlarda yetişen bir çok zehirli mantar türü vardır. Doğada yetişen zehirli - zehirsiz mantar türlerini ayırt etmek, uzman kişiler için bile zordur. Doğada karşınıza çıkan mantarları KESİNLİKLE tüketmeyin. Gıda olarak ambalajlı olan mantarları tercih edin. Satın aldığınız ambalajlarda tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bilgilerin yer aldığına emin olun.
REFERANSLAR
Barutçiyan, J. (2012) “Türkiye’nin Mantarları-1” Oğlak Yayıncılık ve Reklamcılık Ltd. Şti., İstanbul
Güner, H., Aysel, V. & Sukatar, A. (2011) “Tohumsuz Bitkiler Sistematiği, Cilt 2, Mantarlar ve Likenler” Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Yayınları, No: 138. Ege Üniversitesi Basımevi (Ocak, 2012), Bornova-İzmir
Læssøe, T. (1996) “Mushrooms & Toadstools” Dorling Kindersley Limited (August, 2013), London-UK
Öder, N. (1977) “Bazı Zehirli Mantarlar ve Mantar Zehirlenmelerinde İlk Yardım” Ankara. Şafak Matbaası
Svrček, M. (1983) “The Hamlyn Book of Mushrooms and Fungi” The Hamlyn Publishing Group Limited, Middlesex-England